Stoppa om stolssitsen

01 maj, 2024

Gamla stolar av riktigt god kvalitet kan hålla i hundratals år. De förtjänar att renoveras när stoppningen blivit utsliten! Med en klassisk sadelgjord spänd enligt gammal hantverkstradition håller stolen hundra år till.

Plötsligt händer det. Du har suttit en gång för mycket på den gamla trotjänaren till stol och sitsen behöver stoppas om, annars trillar du snart igenom! Gamla stolar där själva sisten bara är en träram behöver få ny sadelgjord spänd enligt samma teknik som använts hundratals år. På baksidan kan man oftast se själva sadelgjorden, och här ser man tydligt att den på flera ställen släppt från ramen. 

Plocka bort tyg, stoppning, juteväv och sadelgjord tills bara ramen är kvar. En nubbupptagare kan vara ett bra verktyg att använda för att dra ur gammal nubb och även häftklamrar från modernare häftpistoler. Sen är det bara att börja om från början!

Spika fast änden på sadelgjorden i mitten på ena kortsidan av sitsen med tre nubb. Vik sedan in kanten och spika fast ytterligare två nubb som på bilden. På så sätt får man ett ordentligt fäste för sadelgjorden jämnt fördelat över hela bredden, samtidigt som man viker in änden i en slags fåll som hindrar sadelgjorden att repa upp sig. 

Spika fast ytterligare två sadelgjordsbitar på samma sätt.

När sadelgjorden ska spikas fast i andra sidan av ramen gäller det att spänna den ordentligt. Det gör man med hjälp av en gammaldags sadelgjordspännare.

När den sedan ska nubbas fast är det bra att ta hjälp av en magnethammare som har en magnetisk ände för att plocka upp nubben, så att man klarar av att spika i den med bara en hand, då man behöver kunna spänna sadelgjorden med ena handen och spika nubb med den andra. Spika nubben i sadelgjorden på samma sätt som tidigare.

När du spänt tre sadelgjordar på ena ledden gör du likadant på den andra ledden, men fläta sadelgjorden över och under varannan sadelgjord så att de bildar ett flätat mönster. Börja med att spänna och spika fast den mittersta sadelgjorden.

När sadelgjorden är på plats brukar man spänna över en bit juteväv. Detta är för att stoppningen inte ska kunna krypa ut i mellanrummen mellan de flätade sadelgjordarna.

Spika fast juteväven med nubb runt om och vik sedan in kanterna som på bilden. 

Klipp bort överflödig väv.

Innan skumplastens tid stoppades möbler med krollsplint, tagel och gråvadd. Gamla material som man använder än idag om man vill renovera gamla möbler på ett traditionellt och hållbart sätt. Vill man på egen hand stoppa om en gammal möbel är det en god idé att gå en kurs i möbeltapetsering för att lära sig det gamla hantverket från grunden. Vi tar en något enklare väg med en modern polyeterstoppning här. 

Rita av sitsen på skumplasten och klipp sedan ut med en kraftig sax.

Klipp även en bit bomullsdomestik med tillräcklig marginal runt kanterna att den räcker runt kanterna på ramen.

Lägg skumplasten på sitsen och därefter bomullstyget och häfta fast det med en häftpistol. Häfta lite försiktigt så att det enkelt går att lossa häftklamrarna igen när du behöver spänna tyget lite mer. 

När du fått tyget tillräckligt spänt spikar du fast det med nubb istället på samma vis som tidigare. Vik in kanten och nubba fast den också men se till att lämna en bit av träramen kvar för att kunna fästa själva yttertyget senare. 

Det tunnare bomullstyget över stoppningen gör att det blir enklare att byta klädsel på stolssitsen i framtiden, utan att röra stoppning och sadelgjord. Har man spänt och spikat den noggrant håller sitsen i många år framöver och det är bara att byta yttertyget när man vill ge stolen ett nytt utseende eller om tyget blivit fläckat.



Trustpilot